Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Celý článek je pěkný guláš. Jako u většiny ateistických statí odráží pouze autorovo vlastní chápání křesťanství. Operujete pojmy jako dogma a přitom jim evidentně nerozumíte. Nevím jakým logickým zkratem můžete vůbec popírat existenci svobodné vůle.

3 0
možnosti
Foto

Ano, je to mé chápání nejen křesťanství, ale religionisity jako takové. Jak mi můžete vyčítat popírání svobodné vůle, kterou v článku hájím? Celá bible je svobodné vůle POPŘENÍM, neboť vše se děje přeci "z vůle Boží"!

0 2
možnosti
Foto

Pane Barthe,

dovoluji si předložit několik jiných čísel .... hovoří-li se o inkvizici napojené na katolíky (ale nebyla to v zásadě přímo inkvizice církevní), hovoří prameny o čísle cca 42 tisíc obětí, z nichž většina padá na vrub inkvizici světské (iniciované světským vladařem, pánem, králem, císařem ...). Pro vlastní inkviziční soud církevní, jehož verdiktem však nebyl přímo rozsudek smrti, ale vydání světskému soudu, který jediný mohl vynést hrdelní trest, pak napočítáme počet obětí v řádu desítek (ano, přesahuje toto číslo stovku). Pokud se podíváme na celkové počty, odhaduje se celkový počet obětí upálení na řádově 300.000 osob za cca 400 let. Prim v tomto směru vede protestantské Německo, na které připadá přes polovinu obětí.

Je pak důležité nezaměňovat příčiny vydání. Církev římskokatolická NIKDY nevydala člověka světské moci pro čarodějnictví, ale výhradně pro kacířství (herezi). Sama církev totiž čarodějnictví odmítala a i onen "slavný manuál" Kladivo na čarodějnice (Malleus maleficarum), přičítaný církvi jako instituci, již 4 roky po jeho vydání oficiálně odmítla i sama církevní inkvizice jako neetický a dokonce obsahující tvrzení v přímém rozporu s katolickým učením.

Pane autore,

sám vyzýváte oponenty, aby si něco nastudovali, ale myslím, že ten, kdo potřebuje dohonit vzdělání v oboru historie a částečně i církevního práva jste výhradně vy sám.

4 0
možnosti
BT
PJ

Ta diskuse je hustá. Jakýsi mudrc z východu řekl: Dejte lidem jakékoliv náboženství a nestačíte se divit, co z toho udělají. Co zbylo z původních náboženství? Jaký byl jejich účel v době vzniku a jaký je dnes? Které náboženství je to správné, je-li vůbec? To jsou otázky, které si v posledku musí zodpovědět každý sám. Odborníků, znalců, radilů a kazatelů je na světě víc než dost, ale jeden každý z vás je poslední a nejvyšší autorita, která rozhodne co je správné. Protože za své jednání je odpovědný každý sám osobně. Ne stát, ani církev, ani spekulující filosof, či jiný intelektuál.;-)

1 2
možnosti
Foto

Skvělé, máte můj obdiv, Lépe bych to nevyjádřil.

0 1
možnosti
TH

Mojžíš se zeptal a kdo jsi,Jsem ten,který Jsem.Podle jednoho z výkladů,a tomu věřím,řekl,Jsem ten co bude(asi,když přijmete mou víru).Vy od Boha žádáte návod jak žít?.Nebo chcete od Boha dostat příležitost chovat se jako člověk?.Člověk předvídá důsledky svého chování.A ti velikáni co jmenujete,co vyvraždili milliardy8-o,tak většina z nich byla ATEISTÉ.Nebo si dokážete představit modlícího se Kima s Maoem;-D.A pár z nich dokonce žilo před Kristem.

3 0
možnosti
MK

Na teologii jsme měl profesora na spirituální teologii. Prof. Ambrose.  On řekl jednu krásnou věc. Uvědomění člověka začalo tím, že si člověk uvědomil, že je člověk. Ale nejdříve mu to musel někdo říci;-)

2 0
možnosti
BT

další perla,  Bůh ovládající své výrobky? milý laický filozofe, nevadí vám že je to v příkrém rozporu s tím co tvrdíte, nevadí že, k čemu elementární logika když plácat nesmysly je tak bezbolestné ;-D

4 0
možnosti
BT

co vám tak říci? že jste lhář? kdyby bylo upáleno dle vás 5 milionů lidí tak chybí cca polovina populace, nevím proč lžete ale asi máte důvod

3 0
možnosti
MK

Jak jste došel k těm vašim číslům? Mně by to jako historika opravdu zajímalo. :-)

3 0
možnosti
RH

Myslím, že se kloudné odpovědi nedočkáte. Ony se lži špatně obhajují.. :-/

3 0
možnosti
Foto

Jsem to četl ještě jednou, protože mi to nedávalo smysl. To je tedy myšlenkový guláš. Stalin, Čingischán, Mao Ce-tung, všechno v jednom kotli. Autore, běžte se schladit!

3 0
možnosti
Foto

Až bedete odpovědný alespoň za 1.000.000 obětí, pak Vás do tohoto "guláše" uvedu s radostí.

0 1
možnosti
Foto

5.000.000? A počítal jste dobře nebo jste si vzal k ruce encyklopediii SSSR?!

1 0
možnosti
Foto

Vidím, že jste vzdělaný, pak pro Vás jistě nebude problém si v knihovně (např. AVČR Národní 4, Praha 1) dohledat listinné prameny. Pakliže ale nejste ochoten, pak věřte svému jistě oblíbenému uvedenému zdroji.

0 2
možnosti
KV

A není to naopak? Mají vůbec ještě lidé právo na "svého Boha"? :-/

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS