Vážený pane profesore….

26. 09. 2007 18:33:21
Vážený pane profesore.... Nikoliv modrá, zelená, ale černá!!!

Vážený pane profesore....

Nikoliv modrá, zelená, ale černá!!!

S velkým napětím jsem očekával Váš projev na půdě (nebo suterénu?!?) OSN, na téma globálních změn klimatu.

Váš projev byl předem odsuzován ze všech stran opozičních, oportunistických, liberálních, ... Prostě jste šel „Proti všem“, aniž by kdokoliv z kritiků znal jeho obsah (jak typické pro naši švejkovskou kulturu). Tím jste získal mé sympatie, že nepodléháte doktríně „Zelené diktatury“, jak je nám metodou vymývání mozků již několik desetiletí vtloukána prostřednictvím nekritických médií do hlav.

Zdržel jsem se všech komentářů a úvah na toto téma, dokud se neprojevíte. Pravdu povědíc, jste mne zklamal.

V pozitivním smyslu v tom, že jste „v omezené míře“ přiznal negativní změny klimatu pro další rozvoj civilizace, které jste doposud odmítal. V negativním smyslu popřením významu lidské činnosti na těchto změnách. Vždy jsem Vás kritizoval a současně obdivoval pro Vaši nekompromisnost v prosazování ve mnoze správných, byť kntroverzních názorů na hospodářský a politický rozvoj České kotliny. Bohužel z Vašeho projevu jsem nabyl dojmu, že globalita Vašeho myšlení v otázce změn klimatu nepřesáhla hranice bývalého „Východního bloku“.

Dovolte mi malou historickou reminiscenci.

Před několika miliardami let Země připomínala dnešní Venuši, co se týká složení atmosféry, její teploty a tlaku. Hlavní složkou skleníkového efektu, který byl rozhodující proměnnou klimatu na planetě, byl uhlík (C – Karbon). Samozřejmě ve formě jeho plynných, kapalných i pevných sloučenin – CO, CO2, metan, etan a další nasycené i nenasycené organické uhlovodíky a anorganické kyseliny a uhlíkaté soli. Organické sloučeniny byly hlavními iniciátory života na naší planetě. Postupně se vyvinuly rostliny na bázi chlorofylu, které začaly atmosférický uhlík vázat do svých tkání a ve formě dnešního zemního plynu, ropy, uhlí, diamantů a dalších forem uhlíkatých sloučenin, ukládat pod zemský povrch, snižovat skleníkový efekt a podporovat další rozvoj života na Zemi, jehož vývojovým stadiem jsme i my, tzv. Homo Sapiens (opravdu sapiens?). Stamiliony let trvalo, než se podařilo odstranit skleníkový efekt způsobený plynným uhlíkem (CO, CO2) prostřednictvím procesu ukládání uhlíku pod zemský povrch.

Historie člověka je v tomto ohledu nepatrná. Využívání energetických zdrojů se počítá na desítky tisíc let a jejich opravdu intenzivní využívání dokonce na necelé stovky let. To, co paní Příroda do země ukládala miliony let, my ve formě fosilních paliv vychrlíme zpět do atmosfěry řádově v desítkách let a vy si dovolíte tvrdit, že na změny klimatu má člověk nepatrný, Vašimi slovy zanedbatelný, vliv? Při Vašem informačním servisu a inteligenčním potenciálu přece není možné, abyste toto nevěděl.

Intenzivní využívání fosilních paliv, mýcení deštných pralesů (snížení potenciálu zpětného ukládání uhlíku), to jsou všechno důsledky lidské činnosti!!! Jestli tedy tvrdíte, že je třeba nechat přírodu, ať si s touto situací poradí, pak se bojím o osud lidstva, protože příroda si skutečně poradí. Tím, že nás zničí nebo se zničíme sami.

Vážím si Vás jako nesmírně inteligentního člověka, který pro tento stát a region Evropy dokázal udělat velmi, velmi mnoho dobrého. Bohužel je pro mne hlubokým zklamáním, že jste ekonomikou natolik determinován, že nejste schopen vidět důsledky nekontrolovaného drancování přírodních zdrojů, když již dnes existují jiné zdroje a technologie, které by je omezily. Bohužel na úkor nadnárodních koncernů a kartelů (OPEC), jejichž kapitál stojí za mnohými vládami a mocenskými skupinami a ti a ty si nenásilně moc vzít nedají. Lituji, že po Vašem projevu Vás musím vidět v jejich dresu.

S úctou a vírou v lepší

Zbyněk Barth

Autor: Zbyněk Barth | středa 26.9.2007 18:33 | karma článku: 15.73 | přečteno: 2694x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.47 | Přečteno: 387 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.42 | Přečteno: 1075 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 430 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 256 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2090

Murphyho zákony platí beze zbytku ....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...