Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byla nebyla, jedna singularita.

Singularitu přestalo bavit býti singularitou, proto se rozhodla „velkým třeskem“ singularitou nebýti. Nevíme co ji k tomu vedlo, snad rozmar či nuda. Důvod není podstatný, podstatné jsou důsledky jejího rozhodnutí.

             Singularitu přestalo bavit býti singularitou, proto se rozhodla „velkým třeskem“ singularitou nebýti. Nevíme co ji k tomu vedlo, snad rozmar či nuda. Důvod není podstatný, podstatné jsou důsledky jejího rozhodnutí.

Nevíme, co se stalo před 10‾24s od jejího rozhodnutí, leč víme, že přestala býti singularitou rychlostí cca 298 tis.km/s a stanovila tím neměnné fyzikální a chemické zákony v daném časoprostoru.

Nezměrné množství energie ve formě fotonů, mezonů, bazonů, následně atomů atd., se shloučilo spektakulárně v oblastech s větší hustotou hmoty v mlhoviny, následnou vyšší gravitací ve hvězdy, ve kterých následkem termonukleárních reakcí začaly vznikat i prvky, které my známe z „Mendělejevovy soustavy prvků“ s číslem vyšším, než 2.

Hvězdy zřejmě brzy (po několika miliardách let) přestalo bavit vytvářet nové prvky a, buď z nudy nebo ze vzteku, prostě vybuchly ve formě Supernov, aby okolí daly nový prostor k zamyšlení.

Prostor se zamyslel a nové prvky začal shlukovat v relativně malém území, čímž zvýšil hmotnost na daný kvadrant, tím gravitaci, zhušťování hmoty… A ejhle nová hvězda, ale již na bázi nových (těžkých) prvků. Hvězda samou radostí zaplála termojadernou euforíi.

Protože nebyla schopna absorbovat veškerou hmotu ve svém okolí, nechala ji, aby se shlukla v hroudy hornin, ale nenechala je svému osudu. Bylo jí naprosto jasné, že ke stáru bude potřebovat potravu, proto si je nechala připoutané ve formě planet na oběžných drahách jako ve spižírně.

Na jedné z těchto planet bylo sice horko, ale ne zase tak moc. Původní srdce rozpálené mladickou nerozvážností, postupně ochladlo, protože nejbližší milenec se s malým zájmem vznášel cca 330tis. km daleko a nejevil zájem o sblížení.

Tu se s panem Prostorem dohodla paní Příroda, že si z této planety udělá výzkumnou stanici na dobu neurčitou. Maximálně na 4mld let, než hvězdu přestane bavit zdarma dodávat energii (prosím, prosím neříkejte jí to, nebo se začne chovat jako polostá dtní nejmenovaná firma).

Pro paní Přírodu to byl přetěžký úkol. Bible ještě nebyla napsána, proto jí nezbylo, než vymyslet vlastní Know How. Základem bylo určit, který základní prvek bude určujícím pro další rozvoj experimentu. Nabízely se dva s podobnými základními vlastnostmi. Uhlík a Křemík. Který z nich zvolit? Křemík byl vázán v horninách a jeho sloučeniny jsou tvrdé a křehké. Uhlíku je převelice velmi v atmosféře a jeho sloučeniny s kyslíkem, vodíkem, případně obojím, dávají netušené možnosti. Jenže v atmosféře je plat prtný, pokud jej potřebuji v pevné formě. Jak na to? Dalším problémem bylo, že uhlíkaté organismy, které byly cílem experimentu, vyžadují pro svoji existenci teplotní rozmezí, které na planetě nebylo k dispozici.

Po chvíli bádání, přišla paní Příroda na fígl, který jí vyřeší dva problémy jedním vrzem. Využije ATM (atmosférický) uhlík na stavbu organických sloučenin a současně sníží skleníkový efekt na planetě a dostane teplotní rozmezí do požadovaných dimenzí. Jak na to?

Samozřejmě je několik cest, ale jsou dvě nejefektivnější. Chlorofyl a vápník. Proto paní Příroda vyvinula jednobuněčné a následně rozvinuté organismy na spotřebu uhlíku z ATM na obou bázích. Vznikly rostliny, korály…Metodou pokus/omyl se jí to nakonec podařilo.

Vyvažování klimatu na planetě nebylo jednoduché, neboť seismické jevy, meteority atd. znevažovaly její úsilí, hvězda navíc pohazovala osou planety a paní Přírodu to začalo unavovat. Proto si vymyslela, že stvoří svého zástupce, který převezme velkou část její odpovědnosti za experiment, a stvořila „myslícího tvora“. V bláhové naději, že bude odpovědně pokračovat v její bohulibé činnosti, se uložila k dočasnému spánku. Po probuzení ale následoval šok. „Myslící tvor“ nejen že nepokračoval v jejím úsilí, ale dokonce obrátil směr, který stanovila. Svou činností začal devastovat vše Přírodou vytvořené, znovu začal uložený uhlík cpát do atmosféry, znemožnil život korálům, vyhubil mnoho druhů příslušníků flóry i fauny.

Paní Příroda se „naštvala“. Jakou odvetu tomu nevděčnému tvoru dopřát? Jednou cestou je zničit jej třeba nárazem velkého meteoritu, nebo jej nechat být a on se nepochybně zničí sám.

Jaký osud byste takovému tvoru přáli?

 

P.S.

Jakákoliv podobnost s jakýmkoliv objektem ve vesmíru je pouze náhodná. Vše výše uvedené je pouze fabulací a výplodem „chorobného mozku“, jak to nepochybně mnozí nazvou.

Autor: Zbyněk Barth | neděle 7.10.2007 18:33 | karma článku: 9,25 | přečteno: 2284x
  • Další články autora

Zbyněk Barth

Dnes i včera jsem se rozesmál vládnímu vtipu.

Dnes i včera jsem se rozesmál vládnímu vtipu. Od zítřka 15.1. se mohou starší lidé 80+ registrovat ve vládním registru na přednostní očkování. Skoro jsem se rozplakal i rozbrečel nad touto nehorázdností.

14.1.2021 v 23:12 | Karma: 29,61 | Přečteno: 1573x | Diskuse| Společnost

Zbyněk Barth

Pane profesore byl jste naivní

Chtít být populárnější, než premiér se nevyplácí! Opravdu jste tak naivní, že Vám Vaše popularita projde?

23.10.2020 v 19:36 | Karma: 12,02 | Přečteno: 365x | Diskuse| Hyde park

Zbyněk Barth

Koronavirus vs chřipka

O kolik zabije tzv. pandemický virus lidí více, než "obyčejná" chřipka? Nebezpečí nebo jen mediální panika? Nebo chce jen a pouze někdo vydělat?

28.2.2020 v 17:38 | Karma: 11,90 | Přečteno: 478x | Diskuse| Hyde park

Zbyněk Barth

Elektrika nebo H2? Nebo H2 a elektrika?

Jsem asi zpátečník, ale elektromobilita v dnešním diktátu EU mi naprosto nedává smysl. Diktát EU na změnu fyzikálních zákonů je absolutní nesmysl.

31.1.2020 v 20:06 | Karma: 30,17 | Přečteno: 871x | Diskuse| Ekonomika

Zbyněk Barth

Důsledky "ochranných" opatření ČNB

Paní Šichtářová, opomněla jste některé důsledky zásahů ČNB do dnešní ekonomiky. Mám dojem. že důsledek intervence ČNB má a bude mít větší negativa, než jste naznačila...

17.11.2019 v 20:33 | Karma: 29,81 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:22

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2090x
Murphyho zákony platí beze zbytku ....

Seznam rubrik